wat heb ik?

Dit is een aandachts-stoornis met hyperactiviteit. Het is een afwijking van kleine onderdelen van de hersenen. D hersenen van mensen met ADHD zijn heel gevoelig voor prikkels en reageren sneller op prikkels. Dit kan dus leiden tot dat je moeilijk kan concentreren. Bijbehorende kenmerken zijn: concentratieproblemen, moeite met organiseren, hyperactiviteit en impulsiviteit. De aandoening is voor een deel erfelijk en wordt vaak al voor de zevende levensjaar gesteld.

Mensen met Agorafobie hebben angst om ergens te zijn waar ze niet onmiddellijk van weg kunnen gaan. Bijvoorbeeld drukke winkels, markten, openbaarvervoer, de auto, rij bij de kassa. Ze vermijden bepaalde situaties omdat ze denken dat er iets zal gebeuren waarin ze gemakkelijk een paniekaanval kunnen krijgen.

Angst is een normale menselijke actie dat zorgt ervoor dat we onszelf beschermen als er een gevaar dreigt. Maar bij sommige mensen ervaren deze angst extreem een wordt alledaagse situaties en gebeurtenissen als bedreigend gezien. Dit zorgt dus ervoor dat deze angst impact heeft in hun dagelijkse leven en functioneren.

Depressie is een van de meest voorkomende psychische aandoening in Nederland. Somberheid, niets of niemand kan je vrolijken, je interesse in andere mensen en buitenwereld is verdwenen, je voelt je leeg en heb je geen energie, en moeite met normaal functioneren vanwege de klachten, zijn de kenmerken van depressiviteit. Naast biologische oorzaak zijn er ook factoren die ervoor kunnen zorgen tot het ontwikkelen van een depressie namelijk, stressvolle gebeurtenissen, trauma’s, een slechte gezondheid, erfelijkheid en de sociale omgeving. Een lichte depressie kan vanzelf overgaan, maar het kan ook chronisch worden.

Dwangstoornis ook wel obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis is een psychische stoornis dat je een sterke drang ervaart om alles onder controle te hebben en de taken foutloos uit te voeren. Kenmerken: obsessief bezig zijn, neiging tot perfectie, moeite iemand anders taak te vertrouwen, en koppig gedrag.

Bij een paniekstoornis heeft iemand meerdere paniekaanvallen. Men krijgt dan onverwachts een grote angst  zonder reden. Mensen met Paniekstoornis  hebben last van de volgende klachten:  duizeligheid, verlamd gevoel, tintelingen, hartkloppingen, zweten, rusteloosheid, slapeloosheid, dwanggedachten of handelingen, vermijdingsgedrag.

Ook wel piekerstoornis genoemd. Mensen met een piekerstoornis die zijn constant overbezorgd, piekeren veel en voelen zich altijd gespannen en zenuwachtig. Een belangrijke kenmerk is dat men ook piekert over het piekeren. Daarnaast heeft iemand last van vermoeidheid, prikkelbaarheid, concentratieproblemen, rusteloosheid, en problemen met inslapen.  

Postnatale depressie is een stemmingsstoornis die plaatsvindt bij moeders na de geboorte van een baby. De belangrijkste symptomen van een postnatale depressie zijn een depressieve stemming en het niet kunnen genieten van de baby. Moeders hebben hiervoor last van een somberheid, prikkelbaarheid, angst en een constant verdrietige gevoel.

De posttraumatische stressstoornis (PTSS) is een psychische aandoening die ontstaat na een traumatische gebeurtenis. PTSS kan leiden tot verschillende lichamelijke en mentale klachten. De mensen die PTSS ontwikkelen heel veel nachtmerries en levensechte herinneringen (flashbacks). Ze kunnen zich hierdoor zo slecht voelen dat het moeilijk is om de dagelijkse dingen te doen. PTSS is wel vaak goed te behandelen.

Een sociale fobie, ook wel sociale angststoornis genoemd is een aandoening waarbij mensen angstig zijn in sociale situaties. Vaak realiseren mensen zich wel dat deze angst niet nodig is, maar toch blijven ze bang. Ze hebben moeite met een praatje met iemand maken, koffie drinken in gezelschap, een toespraak houden en werken als er iemand meekijkt. 

We helpen je graag verder

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo!
Hoe kunnen we je helpen?